De Griekse economie is zwaar afhankelijk van het toerisme. Een reden te meer waarom de crisis rond het eurolidmaatschap en de sluiting van banken begin juli uiterst schadelijk waren. Maar nu de politieke storm is geluwd, zijn er tekenen dat het toerisme alweer aantrekt.
De politieke crisis van eind juni en begin deze maand kwam voor Griekse hoteliers, restauranthouders en reisorganisaties op het slechtst denkbare moment. Het zomerseizoen dreigde in duigen te vallen door de sluiting van Griekse banken en een dreigend tekort aan geïmporteerde goederen.
De stabilisatie die is opgetreden door het voorlopige akkoord over een nieuw steunprogramma voor Griekenland, lijkt gunstig uit te pakken. Griekse toeristische organisaties zien hotelboekingen weer toenemen. Ook het aantal geboekte vluchten naar Griekenland stijgt, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal maandag.
Toerisme levensader van Griekenland
Eind juni en begin juli lag het aantal hotelboekingen 20 procent lager, vergeleken met een jaar eerder. Maar sindsdien is sprake van herstel. “We zitten nu op een gelijk niveau of iets hoger dan een jaar eerder”, zegt onderzoeksdirecteur Aris Ikkos van koepelorganisatie SETE voor toerisme in Griekenland tegen de WSJ.
Dat is goed nieuws voor de Grieken, want afgelopen jaar leverde het toerisme een directe bijdrage van 17 miljard euro aan de economie (via accomodaties), ongeveer 10 procent van het nationaal inkomen. Daar moet je volgens SETE nog eens 45 miljard euro aan indirecte bijdragen bij optellen, in de vorm van uitgaven in winkels en restaurants.
Afgeprijsde luxe-accomodaties gewild
Vooral liefhebbers van luxevakanties lijken toe te slaan. Prijzen voor duurdere accomodaties zijn zo'n 15 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. En daar blijken veel laatboekers op af te komen. Duurdere hotels in Athene, Mykonos en Kreta zijn tot eind september volgeboekt, aldus de WSJ.
De kapitaalcontroles zorgen wel voor extra uitdagingen in de toeristenindustrie. "Ik vraag gasten die niet van tevoren hebben afgerekend, of ze zoveel mogelijk in cash kunnen betalen", legt Manolis Kranouakis uit tegenover de WSJ. De uitbater van zes luxe villa's in Kreta heeft contant geld hard nodig om leveranciers van linnengoed en cateringdiensten te betalen. Want die leveren alleen bij betaling vooraf en zoveel mogelijk in cash.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl